25 січня

«Ланцюг єдності», 21 січня 1990 року. До 104-ої річниці проголошення Акту Соборності України

«Ланцюг єдності», 21 січня 1990 року. До 104-ої річниці проголошення Акту Соборності України

«Ланцюг єдності» – символічна акція єднання – вперше в радянській Україні відбулась у переддень свята Злуки в неділю, 21 січня 1990 року. Вона засвідчила, що українська нація подолала страх перед тоталітарним режимом і готова маніфестувати свою незгоду політиці комуністичної партії.

«Живий ланцюг» на мапі зображав чітку лінію, спрямовану із заходу до центру України, яка мала районні відгалуження. Починався «ланцюг» в місті Івано-Франківську – колишньому Станіславові – столиці ЗУНР, продовжився в містах Стрій, Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир, звідки направився до столичного міста Києва. Таким чином довжина «ланцюга» досягла майже 700 кілометрів. Після проведення акції відбулися мітинги-молебні в Києві, Житомирі, Львові та Івано-Франківську. Найбільший пройшов у центрі Києва – там, де 71 рік тому проголосили Акт Злуки.

 

 

 

До учасників акції з центральних і західних територій України долучилися жителі східних областей: Харківської, Донецької, Луганської. У Харкові більшість представляла Народний Рух України, були учасники від товариств «Сокіл», охорони пам’яток культури, активісти демократичного спрямування – громадяни, небайдужі до руху за незалежність України.

Харків’янка Наталія Зубар згадувала, що напередодні частина наших земляків, потенційних учасників акції, вважала доцільним провести її в Харкові, інші – самим вирушити електропоїздами до Києва. Усіх їх об’єднала мета показати суспільству, що харків’яни щиро прагнуть незалежності, соборності Україні. А надихав активістів приклад Балтійського ланцюга єдності – масової акції, проведеної в балтійських республіках СРСР 23 серпня 1989 року, коли близько двох мільйонів громадян, тримаючись за руки, утворили між столичними містами Таллінном, Ригою та Вільнюсом «живий ланцюг» завдовжки майже 600 кілометрів.

День 21 січня 1990 року видався холодним і морозним, встановилася справжня зимова погода. У вихідний в центрі міста зустрічалося мало перехожих. Кілька десятків людей зібрались біля пам’ятника Т. Г. Шевченку і витягнулися ланцюгом вздовж центральної частини вулиці Сумської. Вважається, що в акції взяли участь до 100 осіб.

Загалом, за офіційними даними, «ланцюг єдності» вмістив близько 450 тисяч громадян УРСР, за іншими – більше мільйона українців. Зрештою, громадський захід став одним з наймасовіших і наймасштабніших у новітній історії України, продемонструвавши прагнення народу до незалежності в територіальних межах Соборної України.

Організував акцію Народний Рух України (заснована у 1989 році громадсько-політична організація, яка на єдиних альтернативних парламентських виборах радянського періоду досягла значних успіхів, створивши у парламенті впливову фракцію «Народна Рада»). За спогадами лідера Руху відомого письменника Івана Драча, «ідею подав дисидент Валентин Мороз, назву дав Олесь Гончар, найбільше агітував Дмитро Павличко, організатор – голова секретаріату Руху Михайло Горинь». Керівний орган – Велика Рада Руху, 13 січня 1990 року ухвалила рішення спеціальної сесії вважати 22 січня «Днем Соборності України – єдності її народу та держави і всіх українських земель». У цей день 1990 року «організувати Живий ланцюг від Львова до Києва як символ єдності українського народу, символ єдності її земель» з проведенням мітингу-маніфестації в місті Києві і службою священиків українських церков на Софійському майдані. На відзначення Дня Соборності України була створена комісія Руху на чолі з українським поетом, громадсько-політичним діячом Дмитром Павличком. Відповідно до рішення сесії Михайло Горинь звернувся у секретаріат Верховної Ради УРСР з пропозицією затвердити 22 січня святковим днем. Проте офіційне визнання з документальним затвердженням свята Дня Соборності відбулось майже через десять років за часів незалежності України.

Фото :

  1. «Живий ланцюг», 21 січня 1990 року Інтернет-ресурс
  2. Харків’яни учасники «Ланцюга єдності» Інтернет-ресурс

3, 4. Мітинг-молебень у м. Києві Інтернет-ресурс

  1. Звернення голови секретаріату Народного Руху України Михайла Гориня до Верховної Ради УРСР з пропозицією офіційно затвердити 22 січня святом, Днем Соборності Фонд Центрального державного архіву громадських об’єднань України

 

Виставка «До 104-ої річниці проголошення Акту Соборності України» створена із використанням інформаційних матеріалів підготовлених Українським інститутом національної пам’яті

 

Шаблоны для сайта