25 червня

Круглий стіл, присвячений Дню скорботи та вшанування пам’яті жертв Другої світової війни

          17 червня 2021 р., напередодні 80-річчя нападу нацистської Німеччини на нашу країну і початку Другої світової війни з ініціативи Комітету ветеранів війни і Збройних Сил обласної ради ветеранів України на чолі з Анатолієм Петровичем Хіневичем, за участю ради Харківської міської організації ветеранів України в залі засідань Держпрому відбувся круглий стіл, присвячений Дню скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні та Міжнародному Дню вдів, започаткованому рішенням Генеральної Асамблеї ООН 21 грудня 2010 р., що відзначається 23 червня.

         Серед гостей «круглого столу»: ветерани і діти Другої світової війни, дружини і солдатські вдови, харків’яни, які пережили тяжкі часи окупації, активісти ветеранського руху, спадкоємці фронтовиків, представники молодіжних громадських організацій та творча інтелігенція. Вони поділилися з присутніми своїми спогадами, світлинами, документами про початок війни, бої, про своїх батьків, які з перших днів війни пішли на фронт і не повернулися живими. Зібрання привітав директор Департаменту по роботі з громадськими об’єднаннями М. Сторін. У виконанні ведучого заходу, заслуженого артиста естрадного мистецтва України, Яна Харитонова прозвучали пісні воєнних років: «Пісня про Дніпро», «Пропавшие без вести», «Перемога», «Майский вальс», «Журавли» та ін.

 

     До учасників засідання звернувся голова відділу по взаємодії та духовно-пасторській опіці силових управлінь Харківської області Української православної церкви, протоієрей І. В. Значков. Він наголосив на необхідності пам’ятати про загиблих та готовності церкви допомагати всім, хто звертається до неї.

     Алла Суфранова, директор Комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради, привітала присутніх і поділилася особистими спогадами про долю її діда, зниклого безвісти в роки Другої світової, та поінформувала присутніх про роботу центру. Завідувач сектора редакції книги «Книга Пам’яті України» Євгенія Петренко розповіла про величезну роль історико-меморіального видання «Книга Пам’яті України» у збереженні національної пам’яті та популяризації серед світової спільноти вагомого внеску українського народу в перемогу в Другій світовій війні, про кропітку працю редакторів під час збирання історичних та архівних матеріалів.

     За сумлінну плідну працю, вагомий внесок у збереження національної пам’яті і високий професіоналізм Алла Суфранова та Євгенія Петренко були нагороджені Почесними грамотами та нагрудними знаками, науковий редактор Тетяна Величко та літературний редактор Вікторія Гудзенко відзначені подяками Харківської обласної ради. Нагороди вручав Голова ради Харківської обласної організації ветеранів України Анатолій Петрович Хіневич.

     Наприкінці засідання учасники «круглого столу» обговорили пропозицію обласної ради ветеранів про щорічне відзначення Дня матерів, дружин та солдатських вдів. Ми повинні пам’ятати тих, хто віддав життя за свободу та мир, врятував від руйнації нашу країну та світ.

Шаблоны для сайта